hétfő, 19 március 2018
  • Gyere vívni
  • a Törekvésbe
  • Vár a
  • Törekvés SE Vívószakosztály
  • Gyere hozzánk vívni!

    Minden érdeklődőt szeretettel várunk edzéseinken 8-tól 40 éves korig

A+ R A-

Paralimpia Rió


A hazai vívósport egyik kedvenc városa lett Rio  de Janeiro. Az olimpikonjaink után a magyar kerekesszékes vívó válogatott is fantasztikus eredményeket ért el a brazil városban. Paralimpikonjaink öt érmet és négy döntős helyezéssel tértek haza, amiből szakosztályunk 3 érmet és egy döntős helyezést tudhat magáénak.


Az első versenynapon Osváth Richárd(edzője: Erdei Péter) kezdte meg a küzdelmeket férfi kard „A” kategóriában. Ricsi  a csoportban már magabiztos vívást mutatott, ám ami utána következett az felejthetetlen élmény volt azoknak akik látták. Ricsi először francia, majd görög riválisát győzte le, mindkétszer komoly hátrányból( a francia ellen a második félidőt 10-2-re nyerte Ricsi). A döntőben végül az ukrán Demchuk nyert, ám Ricsi ezüstérme csodálatos eredmény.
Két nappal később a tőr versenyekben Hajmási Éva és Osváth Ricsi(edzőik: Beliczay Sándor és Szirmai Benedek) kezdték meg a versenyt. Évi első paralimpiáján vett részt, talán emiatt csúszott be egy nem várt vereség a csoportban. Ezután Évi a lehető legnehezebb ellenfelet kapta, a hong kongi Yu elleni asszóban azonban Évi bizonyította Ő is a legjobbak közé tartozik. Sajnos győznie nem sikerült, ám amekkorát küzdött és amilyen jó asszót vívott, bizonyította helye van az elitben. A 8. helyezése nagyon szép eredmény, hisz nem vív még olyan régen és Éviben még 2-3 paralimpia is benne van.

Osváth Richárdnak
london bronzérmesének is volt egy nem várt veresége a csoportban, igaz ebben a zsűri is  benne volt. A táblán először magabiztosan győzte le lengyel riválisát, majd következett  a világelső, az eddig Ricsit mindig legyőző, kínai Sun. Ami ebben az asszóban történt attól még jó pár évig az ember azt hiheti álmodta. Ricsi fantasztikusan bekezdett 9-1-re elhúzott és bár kapaszkodott a kínai, de nem értette mi történik, Ricsi ihletett vívással 15-10-re nyert és jutott  döntőbe. A döntőben sajnos a másik kínai még jobb volt Ricsinél, ám az ismételt ezüst a legnagyobbak közé helyezte Őt.

Az utolsó vívó versenynapon a női tőr csapatban Hajmási Évi és csapattársai Krajnyák Zsuzsa és Dani Gyöngyi érmet akartak nyerni, sajnos Zsuzsit komoly sérülés hátráltatta ezért életében talán először Évire hárult a fejező ember terhe. A csoportban könnyedén verték a fehéroroszokat, majd jó mérkőzésen alulmaradtak a kínaiakkal szemben. A táblán következett a bombaerős hong kongi csapat. A mérkőzés érzelmekkel és feszültségekkel teli volt, ám a lényeg: lányaink 41-40-re nyertek!!!!
A döntőben sajnos a kínai csapat erősebb volt ismét, ám ez az ezüstérem számunkra aranyként csillog!!!
Mindkét versenyzőnek és edzőiknek illetve mindenkinek aki segítette a felkészülést(asszópartnerek,fegyvermester Sanyi,pszichológus,Laci Bácsi,masszőr) ezúton is gratulálunk, ez a siker az övéké is!!!