hétfő, 19 március 2018
  • Gyere vívni
  • a Törekvésbe
  • Vár a
  • Törekvés SE Vívószakosztály
  • Gyere hozzánk vívni!

    Minden érdeklődőt szeretettel várunk edzéseinken 8-tól 40 éves korig

A+ R A-

Flóra első komoly sikere felnőttben

A világranglista harmadik, hatodik és hetedik helyezettjét legyőzve, nagyszerű vívással végzett az ötödik helyen a Gólya Fruzsina, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra, Varga Katalin összeállítású női tőrcsapat az algíri Világkupa-versenyen. Fiataljaink a nap folyamán egyedül a világklasszis olaszoktól szenvedtek szoros vereséget!

 

Az ember egy vívócsapat ötödik helyezése hallatán hajlamos megrántani a vállát, némileg érthetően, elvégre sportágunk egy korszakában igencsak elkényeztetett bennünket az ennél jóval fényesebb sikerekkel. Ezúttal a magyar női tőrcsapat végzett az algíri Világkupaversenyen ebben az ötödik pozícióban, ám bátran kijelenthető, ez az eredmény jóval többet ér annál a bizonyos vállrándításnál… Ennek igazolását kezdjük történelmi tényekkel. Magyar női tőrcsapat legutóbb Világkupaversenyen két éve zárt hasonló pozícióban, ennél jobban – azaz a négy között végezve – pedig írd és mondd, 2008-ban teljesített…  És ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy a legjobb három magyar női tőrözőnek számító Mohamed Aida, Knapek Edina és Hopka-Varga Gabi nem volt a vasárnapi csapatban ezen a teljes mezőnyű versenyen, akkor még jobban felértékelődik ez az ötödik pozíció. Ezt ugyanis három fiatal tehetség, Gólya Fruzsina, Lupkovics Dóra és Pásztor Flóra érte el, harcolta ki, az előző generációhoz tartozó Varga Kati társaságában.

De lássuk, mi is történt a nap folyamán! A Kína elleni nyolcaddöntőben sem mi számítottunk esélyesnek. Legutóbb, Gdanskban az ázsiaiak nyertek, a világranglistán előttünk álltak. És hat asszó után ezúttal is 30:25-re vezettek. Csakhogy akkor előbb a csereként beálló Varga Kati, majd Lupkovics Dóra – aki valamennyi ellenfél ellen végül pozitív mérleggel zárt! -, végül pedig a 18 esztendős Pásztor Flóra fordítani tudott, rendkívüli izgalmak után 44:43-ra, amikoris lejárt a vívóidő. 

Jöhettek a negyedöntőben a fegyvernem koronázott királynői, az itáliaiak. Gondolták, talán még okkal is, hogy melegítenek ellenünk egy jót. Aztán hat asszó után nálunk volt az előny 30:29-re! A kispadon erőteljes itáliai utasítások hangzottak el, az egyéni vb-ezüstérmes, csapat világbajnok Batini olyan ideges volt a páston, hogy piros lapot kapott, az egyéni vb-aranyérmes Errigót pedig villámgorsan becserélték az utolsó asszóra junior tehetségünk, Flóra ellen… Szóval látszott, hogy ezt egyáltalán nem így tervezték… A vége egy szoros 40:45 lett, melyre joggal lehetett büszke mindenki ezúttal kivételesen a vesztes oldalon… 

De hol volt még a vége? Következtek az 5-8. helyért a németek, és egy olyan mérkőzés, melyet tulajdonképpen végig vezetve nyertünk meg. Az egész nap kimagasló Lupkovics Dóri mellé Gólya Fruzsina is feljavult, és Pásztor Flóra olyan természetességgel fejezett a második legjobb németnek számító Sauer ellen, mintha nem 18, hanem legalábbis 28 esztendős lenne (45:41). 

Ez igen, mondhattuk, de már következtek is a világranglista harmadik helyén álló koreaiak az ötödik pozícióért. A meccs rendkívül izgalmasan alakult, felváltva vezettek a felek, de a végére hat tussal elhúztunk – megint csak a remeklő Lupkovics Dóri vezérletével. Csakhogy az utolsó asszóra a legutóbbi Ázsia-bajnok, a tavalyi világranglista ötödik helyén záró, biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető Jeon következett az – egyelőre! – elsősorban junior feladatokra készülő Flóra ellen. A rutinos koreai klasszis a vívóidő lejárta előtt nem sokkal utol is érte a magyart. A hosszabbításban azonban egy remek támadással a mi tehetségünk tette fel saját, és az egész csapat i betűjére a pontot. A 44:43-as győzelem ötödik helyezést ért, és a lányok-hölgyek érthető boldogsággal ölelkezhettek össze. 

Nagyszerűen teljesítettek mindannyian a nap során, és egyre inkább bizonyítják, hogy a “nagy hármast” követően is szép időszak várhat a fegyvernemre. Csak dolgozni kell, tovább, tovább és tovább…

Női tőrcsapat Világkupaverseny, Algír, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kína 44:43 (Pásztor +4, Lupkovics +2, Varga K. +1, Gólya -6).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 40:45 (Lupkovics +5, Gólya -5, Pásztor -5).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 45:41 (Gólya +3, Lupkovics +3, Pásztor -2).

Az 5. helyért: Magyarország-Korea 44:43 (Lupkovics +5, Gólya +1, Pásztor -5).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Egyesült Államok, …5. Magyarország (Gólya Fruzsina, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra, Varga Katalin).